zaterdag 19 mei 2007

Meer informatie

Lieve vrienden,

Natuurlijk willen we zoveel mogelijk weten over onze bestemming. Dat is te begrijpen. Maar helaas is er niet veel over te vinden. Niet op internet tenminste. We hoorden wel steeds ervaringen van broeders en zusters die geweest zijn, maar vaak uit een ander deel van Brazilië. Hoe dan ook, we zaten te springen om informatie!!!

Gisteren hebben we eindelijk heel wat info gekregen. De groep die nu in Holambra zit heeft een (hele lange) email gestuurd. Deze zat natuurlijk prop-vol met te interessante info. Ik zal wat leuke dingen met jullie delen.

We hoorden dat het Nederlandse gebied zo'n beetje platgewerkt was. Gelukkig kregen we nu ander informatie:

"We hebben allemaal gebiedjes gemaakt. Dan zijn er in Holambra nog enkele studies en interessante nabezoeken te verdelen. Extra aandacht verdient het gebied Holambra-II. Hier zijn erg leuke adressen opgedaan die beslist aandacht verdienen. Maar het meeste werk is er nog te doen inzake het ‘ontwikkelen’ van ‘nieuw’ gebied."

Dit ontwikkelen van nieuw gebied beslaat de hele provincie Saõ Paulo... Werk genoeg dus. Maar in eerste instantie leek dat jammer, dus toch alleen maar Nederlandse velddienst. Niet zo goed voor ons Portugees, maar lees dit eens:

"Veel Nederlandse ‘moradores’ (huisbewoners) spreken inmiddels beter Portugees dan Nederlands. Waarom kom je dan eigenlijk? Als Nederlander vind je veel sneller ingang bij deze personen. Je krijgt eerder aansluiting dan onze Braziliaanse broeders en zusters. Begin dus steeds in het Nederlands. Je merkt vanzelf wel wanneer het raadzaam is om eventueel over te gaan naar het Portugees."

Er is dus voldoende gelegenheid om ons Portugees bij te schaven.

We hoorden verder iets over het leven in Brazilië: "De huisjes zijn klein en eenvoudig" Dat spreekt ons wel aan. Er is alleen koud water in de huisjes, behalve bij de douche:

"Je zult je verbazen over de douche. Het verwarmingselement zit in de vaste douchekop die je op drie standen kan zetten. Inferno is het best. De elektrische bedrading hangt er nogal ‘open’ bij. Wees voorzichtig raak tijdens het douchen nooit het apparaat aan."

Natuurlijk is eten altijd een belangrijk onderwerp. Dit sprak ons erg aan:

"Als je wilt lunchen betaal je per kilo." en "Fruit is hier adembenemend lekker en eveneens spotgoedkoop."

Verder kregen we nog wat restaurantjes aangeraden... We zijn heel benieuwd!

Hoe zal het op de vergaderingen zijn? Ik kreeg met de mail meteen m'n eerste toewijzing voor een openbare lezing. Verder las ik nog dit: "neem meer dan voldoende schema’s mee (16 stuks of zo)" voor de volgende lezingen. Ik ben benieuwd.

Alle vergaderingen zijn in het Nederlands. "Boekstudie is op woensdag, School en Dienstvergadering op vrijdag." Ook op die vergaderingen zal voldoende te doen zijn. "De meeste aandelen zullen door jullie worden gehouden. Op de boekstudie moest ik doorgaans lezen, op de TS veelal 2 aandelen behartigen, op de DV altijd wel één..." Ook op dit terrein is er dus genoeg te doen!!!

We zullen ons niet hoeven te vevelen...

Oh ja, er stonden ook nog wat minder geruststellende berichten in de e-mail. Kijk maar: "Wees voorzichtig. De criminaliteit viert hier hoogtij, dat valt in Holambra overigens erg mee. Maar in grotere steden zoals bijvoorbeeld Rio do Janeiro en Sao Paolo is het bepaald niet ongevaarlijk."

Of deze: "Toen zag mijn oog opeens gigantisch grote SPINNEN. Ongeveer 15 cm met poten erbij. Boven de struiken in hun web. Ik wordt er onpasselijk van... Ik vind het vreselijk. Ik ga het hier toch wel even anders bezien."

Maar daar laten we ons niet door afschrikken. De meeste berichten zijn heel positief, en iedereen die we spreken zegt dat het een onvergetelijke ervaring zal zijn. Dat denken we zelf ook...

Nu nog iets minder dan 2 weken wachten... SPANNEND!

Weer bedankt voor het lezen, en tot snel!

Lieve groeten,

Erik en Violette

dinsdag 15 mei 2007

Holambra - Foto's

Het leek ons leuk om te laten zien hoe Holambra er uit zien. Deze foto's komen van de site van de VVV in holambra, en van verschillende organisatoren van evenementen daarzo.

Als we aangekomen zijn, maken we onze eigen foto's, maar geniet ondertussen van deze typisch braziliaanse plaatjes... ;-)

Fotoalbum Holambra

(ik heb de fotoshow weggehaald. Er volgen nieuwe foto-shows.)

maandag 14 mei 2007

Holambra

(samengesteld uit de woorden Holland – America – Brazil)

(bron: www.wikipedia.com)

Holambra is een gemeente in de staat São Paulo in Brazilië. De gemeente heeft een bevolking van 8128 en heeft een oppervlakte van 64,422 km² en ligt op een hoogte van gemiddeld 600 m.

In 1948 vestigde zich in de buurt van de boerderij Ribeirão Preto, welke tussen de steden Jaguariúna, Santo Antonio de Posse, Artur Nogueira en Cosmópolis lag, een groep Nederlandse (voornamelijk katholieke) immigranten. Samen vormden zij de kolonie Holambra en de Cooperativa Agropecuária de Holambra (Veeteelt Cooperatie van Holambra). Na een referendum in 1991 werd met 98% van de stemmen “voor” besloten dat Holambra politiek onafhankelijk zou worden van de omliggende steden. Holambra kreeg derhalve de status van stad in Januari 1993.

De koeien die de Nederlandse kolonisten in eerste instantie hadden meegenomen overleefde de hitte en tropische ziekten niet. De kolonisten weken daarom uit naar het fokken van varkens en kippen. In de tientallen jaren die volgde groeide de kolonie, en verschoof het zwaartepunt van veeteelt naar tuinbouw. Dat wil zeggen, op intensieve wijze telen van groenten, bloemen, planten, bollen of zaden.

Later is Holambra beroemd geworden door de grote hoeveelheid bloemen die jaarlijks wordt geproduceerd en door de jaarlijksse Expoflora (bloemenfeest). Holambra trekt jaarlijks duizenden toeristen. In April 1998 werd dit feit door Brazilie onderkend, en kreeg Holambra de status van Estância Turística, of toeristische plaats.

Sinds 1 mei hebben Myspace Counter personen deze blog gezien.