zondag 22 juli 2007

Favelas...


Lieve vrienden,

Het is weer even geleden dat we iets hier op het blog hebben gezet. Dit betekent niet dat we niks hebben meegemaakt. In tegendeel, we hebben het zo druk gehad dat we geen tijd hebben gehad om jullie iets te vertellen.

Nu hebben we even tijd…

Iets wat veel indruk heeft gemaakt de afgelopen week (donderdag) is onze velddienst in de Favelas… Weet je nog, de eerste dag die we hier meemaakte. We hebben hier een foto gepost van krottenwijken in São Paulo. We vroegen ons af of er ook gepredikt werd in die favelas. Het antwoord was JA! En hoe! Een van de jongens hier de Nederlands heeft geleerd, bewerkt met zijn Portugese gemeente zo’n favela in Campinas. We mochten een dagje mee…

Eerst moeten jullie weten dat we gingen prediken in een favela die relatief “goed” was. Het waren geen huizen van karton en hout, maar steen. De regering stelt af en toe een stapel stenen ter beschikking en een aantal zakken cement zodat mensen de favelas “toonbaar” kunnen maken cq houden.

We kregen de raad om geen sieraden of horloges te dragen en dure spullen thuis te laten. Dat hebben we maar gedaan, hoewel we wel onze kleine camera hebben meegesmokkeld… Dus, eenvoudig gekleed gingen we op weg…

Het had trouwens 2 dagen geregend (ja, dat kan hier ook!). Het waren 2 buitjes, een van maandag rond een uur of 06:00 tot dinsdag 12:00 en dinsdag 13:30 tot ongeveer woensdag een uur of 16:00… Asfalt kennen ze (zeker) in de favelas niet… Het was dus een verschrikkelijke blubber… Maar dat mocht de pret niet drukken! – langzaam kwam de zon er door en werd het een lekkere dag.

Hoe is de prediking. Eerst kregen we wat instructies. Wat kan je wel en niet zeggen. Wat zijn goede onderwerpen of bijbelteksten. De vliegramp van São Paulo was een goed onderwerp, het was immers de dag ervoor gebeurd. De week ervoor had een man uit de betreffende favela zijn gezin beschoten, en 3 van zijn zoons hebben dat niet overleefd (Helaas, familiedrama’s komen hier ook voor), dat was ook een onderwerp wat leefde bij de mensen. Een tekst die goed was? Psalm 72:12 waar staat dat Jehovah de arme die om hulp schreeuwt zal bevrijden. Onze “gids” zei dat ondanks dat de mensen stenen huizen hebben, ze heel, heel arm zijn.

We zijn het gaan proberen… Het eerst huisje, spannend. Een vrouw komt naar voren en we hebben meteen een gesprekje, ze heeft al eens studie gehad, en is best geïnteresseerd om wat te praten. Het draait er op uit dat ze de zuster die haar studie gegeven heeft gaat zoeken om opnieuw om studie te vragen. Dat ging goed. Bij het tweede adres dat we troffen mocht ik de aanbieding doen. Extra spannend! Ik begon dus maar met Ps 72:12 voor te lezen… en ja hoor, weer raak. Weer een gesprekje. Gelukkig was er iemand bij die het Portugees goed machtig was, want deze mevrouw sprak zo binnensmonds dat ik zelfs haar naam niet verstond, ondanks dat ze ‘m 3 keer zei… Toch leuk gesproken en nog wat teksten kunnen voorlezen.

Zo ging het eigenlijk de hele ochtend… Een adres of 8 kunnen doen, en zeker 6 keer lange gesprekken gehad. Onze gids zei dat het in het weekend eigenlijk beter was om te prediken, want dan was tenminste iedereen thuis…

Het was heerlijk om zo van huis tot huis te kunnen gaan, maar ook erg confronterend. Wat hebben wij het goed in Nederland. Wat zijn wij (zelfs in de arme wijken) rijk! Wij hebben riool, straten, ramen enz. Vele mensen hier in Brazilië niet… Is het hier dan slechter? Misschien niet… Mensen hebben niet veel, sommige mensen zelfs helemaal niks, alleen hun geloof… dat maakt dat ze erg open staan voor de boodschap uit de bijbel, en dat je ze echt kan opbouwen met wat je ze uit de bijbel vertelt of voorleest…

We hebben een hele fijne dag gehad, en we hebben ook veel geleerd, veel ervaring opgedaan… Het was de moeite waard!

Lieve vrienden, we schrijven jullie een andere keer meer!

Tot snel,

Erik en Violette!

(PS: Jullie moeten wel blijven reageren op het blog hoor!)

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Lieve Erik en Violette

IK vind het heel fijn steeds jullie ervaringen te lezen.
Ook spannend dat iedere dag anders is. Groetjes, Jehovah's zegen, Carin

Anoniem zei

Bijzonder weer om te lezen. Dan zal ik maar niet klagen met mijn "bouwput", ik heb tenslotte nog een rioolaansluiting... Mooi om te zien dat de mensen toch hun geloof bewaren en niet God de schuld geven voor hun ellende. Ben benieuwd naar jullie volgende ervaring. Groetjes, Monique & Richard

Anoniem zei

Beste Erik, Lieve Violette,
We zagen uit naar jullie ervaringen in de favela's. Fijn om te horen dat deze mensen open staan voor de boodschap die jullie prediken. Ook mooi dat jullie de bijbel kunnen gebruiken en dat de mensen door oor voor hebben. Over de foto bovenin jullie blog: Wat is er met jullie neuzen gebeurd? Deur tegen aan gehad?
We zijn benieuwd naar weer eens wat foto's van jullie belevenissen(bijvoorbeeld uit de favela's). Veel succes in jullie werk de komende week, en we zien natuurlijk weer uit naar ons volgende contact. Groetjes Pa en Ma (Hoeijmans).

Unknown zei

Lieve,Violette en Erik,leuk om jullie weer te lezen.Ik had bij P en M al over de favelas gelezen.Het lijkt me een hele belevenis.Wat zijn wij dan verwend.En nog klagen we hier weleens.Het is goed om dit te beleven,want het kan ons milder stemmen.Ik moedig ook iedereen aan dit te lezen.Het is goed dat ook de broeders ons steeds aanmoedigen eenvoudig te leven en niet zoveel eisen aan het leven te stellen,omdat ze toch verwachten dat ook dit niet zo blijft hier.We zijn hier zo verwend dat we denken dat dit zo blijft.Die fotos van die jongetjes sprak me aan ,want zo speelden wij vroeger ook.Wij hadden ook niks en toch vond je dat gewoon.De WT van gister ging daar over dat ouderen een aanwinst voor jongeren zijn,omdat zij die ervaringen kunnen delen met elkaar.De berichten van jullie bevestigen dat alleen maar.We kunnen altijd leren van elkaar,dan is het gemakkelijker als de tijd verandert.Ga zo door met jullie weblog,ik geniet ervan en kijk er steeds naar uit en je vader ook.Groetjes uit Spijkenisse en tot schrijfs.

Anoniem zei

Hallo lieverds,
Wat een ervaring lijkt me dat, maakt wel indruk zo ja... Volgens mij komen jullie als 'andere' mensen terug naar Nederland, want zulke ervaringen doen je wel iets. Alleen het lezen al doet je iets, laat staan het mee te maken. En wat hebben wij het goed, inderdaad.

Leuk om allemaal te lezen!!

Oh ja, Opa en Oma waren bij ons afgelopen zondag, ze vertelde dat ze ook zo genieten van het lezen van jullie blog. Leuk hè.

Liefs xxx en keep up the good work, Harm en Linda

Anoniem zei

Hallo erik en Violette

Wat een interessante dingen en ervaringen maken jullie mee! Kunnen jullie nog wel wennen straks hier weer in Hollanda. We hebben hier een prachtig congres gehad en onze boekstudie was goed vertegenwoordigd. Er is nu de afspraak gemaakt om de tweede zaterdag van de maand een velddienst-aktie in Maastricht te houden. Afgelopen maand voor het eerst. We zien uit naar verdere ervaringen van jullie en wachten rustig af wat jehovah op ons pad brengt.
Groetjes Hans vd Boogaert

Sinds 1 mei hebben Myspace Counter personen deze blog gezien.