dinsdag 17 juli 2007

Suikerriet… (en oplossing prijsvraag)

Lieve vrienden,

We zitten hier in Holambra midden in de suikerrietoogst (mooi woord voor galgje). Suikerriet is een gewas dat voor verschillende uiterst belangrijke zaken wordt gebruikt. Men kan er schoonmaak-alcohol van maken, of met een soort mangel een sapje uit persen (smaakt naar suikerwater en je krijgt er lage bloeddruk van). Maar ook heel wat veel belangrijker zaken worden van suikerriet gemaakt.

Cachaça (of pinga) bijvoorbeeld, het hoofdbestanddeel van caipirinha! Erg lekker! Ook iets belangrijks is de alcohol waar onze auto op loopt.

Het is gunstig dat we hier zitten in de tijd van de oogst, want dat betekent veel aanbod van (brandstof) alcohol, dus lage prijzen. In de tijd dat we hier zitten is de prijs al zo’n 20 cent gezakt, en hij zal (hopelijk) nog wat verder zakken.

Een nadeel van de oogst is dat het gaat regenen. Geen water, maar as… Iedere dag regent het hier as. Hoezo? Omdat de oogst zo groot is, zijn er te weinig machines om de oogst binnen te halen. Dus het moet grotendeels met de hand. Maar tussen het suikerriet huizen allerlei enge beesten, slangen, spinnen en schorpioenen en zo… Daarom branden ze de suikerriet velden af. Er zit zoveel vocht in het riet dat dat niet wil branden, maar alle beestjes vluchten, en de werkers kunnen met de hand gaan oogsten. Maar met dat afbranden, komt er wel heel veel as en verbrande stukjes riet in de lucht, die dan neerslaan op je net gewassen auto, of op de net geveegde stoep of zo. Zo ziet die as er uit, van heel dichtbij dan:



Ach ja, zo blijven we bezig, en het is weer eens wat anders als (waterige)regen…

Lieve groetjes,

Erik en Violette

PS: aangezien alleen Andé en Lola het antwoord wisten, zullen we de prijs aan hen moeten uitreiken. We hebben over ons hart gestreken, want ondanks het feit dat ze al in Brazilië zijn, zullen we ze toch in de prijzen laten vallen, en mogen ze op de waterfiets terug naar huis!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Aha, een stukje as is het dus... je had er ook een schaal-aanduiding bij moeten zetten, dan hadden we niet zo 'groot' gedacht. Maarja, dat was de grap natuurlijk. Had ik nooit kunnen raden.

Maargoed, fijn dat het congres zo aanmoedigend is geweest! Dat was het bij ons ook. Mis je de nederlandse taal al een beetje??

En er werden gewoon stiekum foto's gemaakt van jullie, geweldig! Zo voelt het dus om beroemd te zijn (die paparazzi is ook overal hè, zelfs op 't congres! haha).

Nou, keep up the good work!

Liefs xxx Harm en Linda

Susanne zei

Hoi lieve mensen,
gisteren heeft Jos Merks jullie brief over het congres voorgelezen. Was een aanmoediging voor iedereen, ook leuk voor de oudjes die het niet zo op internet hebben. Hoe vaak hebben jullie al van de achtergeblevenen gehoord dat ze jaloers op jullie zijn? Ik ben het zeker. Geweldig om in zo'n omgeving te prediken!
Wat ik me afvraag: hoe is die hekel ontstaan die Nederlanders in Brazilië tegen de Brazilianen hebben?
Trouwens, nogmaals een complimentje dat jullie nog de tijd vinden/nemen om jullie ervaringen met ons thuisblijvers te delen.
Heel erg bedankt hiervoor.

Veel liefs van Frans en Susanne

Sinds 1 mei hebben Myspace Counter personen deze blog gezien.